tirsdag 27. mars 2012

Sesong 2 er avsluttet

Ørnesesongen 2011 for vår del er over. Åteplassen er ryddet og klargjort for en ny vinter.
Aktiviteten har vært laber etter at november passerte. Turgåere med hund, som har vært innom åteplassen, har fått store deler av skylden, sammen med div teorier som; mild vinter etc. Det blir mye tankevirksomhet når resultatene uteblir....!

Første møte med ørn!

Det var en fantastisk opplevelse Magnus J. Fjell, Knut Egil Nes og jeg hadde i oktober da kongeørna kom på besøk for første gang.
Vi la ut åte i begynnelsen av oktober, og sjekket viltkamera første gang, etter en god uke.
-4 havørner og en kongeørn var fanget på minnekortet! Hva lørdagen skulle brukes til var det ingen tvil om! Dagene i oktober er ganske lange, så det ble en lang første økt, med 13 timer sittende rett opp og ned i en stol. På tross av at vi var noe spent på hvordan dette ville gå, gikk dagen forbausende fort! Kongeørna fløy i lav høyde og kikket inn til oss flere ganger, før den gikk ned på åtet. Helt fantastisk å oppleve den store fuglen på nært hold! Havørna satt på en knaus, et par hundre meter lenger borte, men våget seg aldri ned. -Det gjorde ingenting! Kongeørna var til stede i over 1,5 time. Utrolig!

Vi hadde 3 økter i skjulet med besøk av ørn, før det plutselig ble slutt, etter 24.november. Den dagen viste viltkamera at det var 2 kongeørner på plass. Kun kråke og ravn besøkte åteplassen etter dette... Mange teorier ble lansert... Faktum var at, ved et par anledninger viste viltkamera at turgåere med hund hadde besøkt åteplassen. Og det er vel blitt den mest sannsynlige forklaringen på hvorfor ørnene plutselig uteble. Vi har vært i kontakt med flere som driver åtefotografering, og tilbakemeldingene er nokså klare! Havørn spesielt, er veldig sky, og skyr åteplassen, om den forbindes med folk. Det kan vi skrive under på! Planen for neste sesong er å sette opp små skilt. Der vi informerer om hva som foregår, og ber om forståelse, og at folk viser hensyn til vår aktivitet i tidsrommet fra oktober til midten av mars. Vi kan ikke nekte folk å bruke marka. Men vi har lov å spør fint... -Forhåpentligvis vil det hjelpe!

Uansett! Det er fint å tenke tilbake på det som begynte for snart 3 år siden. -Vi hadde mange turer i Karmøyheia for å finne den "optimale" plassen for ørneskjulet. Byggingen i garasjen, og slitet for å få dette på plass!
Men det var verdt det! Vi brukte nesten 2 år på å finne plassen og planlegge skjulet. Da plassen var bestemt, gikk det unna! Etter noen kvelder i garasjen, og en lørdag med bæring i ulendt terreng, var vi klare til å bygge! Ideen var at den skulle lages i elementer, sånn at den kunne fraktes i bilen, bæres opp og monteres sammen der oppe. Og sånn ble det!

Alt er med på bilen!


Skjulet er pakket ned, klar for kommende helg!


Spente var vi på det som såg veldig bra ut i garasjen, fungerte ute i heia...

Fundamentet er ferdig og byggingen kan starte!
Del for del ble satt sammen

Sammenstillingen gikk veldig raskt, -ca 20 minutter! Etterpå ble taket tekket, og dørken inne ble lagt. Ute ble den kamuflert litt med greiner, for at den ikke skulle syns så godt.

Skjulet er ferdig!

Første sesong (januar/februar 2011) er tidligere ikke nevnt noe særlig i bloggene våre, ganske enkelt fordi det ikke var noe aktivitet. Konklusjonen var at vi var for sent ute... -Vi la ut åte i slutten av januar.
Vinteren var over og ingen ørn var interressert i beinrestene vi la ut. Bare en hund og en ravn ble fotografert av viltkameraet...

Nå satser vi på en kald vinter og god aktivitet på åteplassen. I mellomtiden skal vi prøve oss på hubruoen! Den har vært fast gjest på annen åteplass, i det siste... Spennende tider og forhåpentligvis mange lyse, stjerneklare netter i tiden frem mot sankthans!

Sjekk også ut bloggene til Magnus J. Fjell; http://myrsild.blogspot.com/
og Knut Egil Nes; http://knutegilnes.blogspot.com/

Her får dere med dere alt som foregår både på hubro og ørnefronten og alt annet vi driver med! Mye flotte bilder!
3 kommentarer:

 1. Flott bilde av ørna, og fin dokumentasjon på oppbygging av skjulet.

  Ottar

  SvarSlett
 2. Kjenner igjen grublinga du beskriver når forventet aktivitet uteblir. Opplevde det samme med eget skjul. Ikke en gang ravn og kråke verdiget meg et besøk. Men så plutselig løsnet det.
  Flott innlegg. Bildet av kongeørna viser at det er flotte kulisser på åtetplassen.

  SvarSlett
 3. Takker for kommentarer! Satser på at ørna blir mer stabil til vinteren. Og at skiltene sørger for at de aller fleste går litt utenom åteplassen...

  Ha en fortsatt god påske!

  SvarSlett